Afspraak maken Afspraak maken Online hoortest Online hoortest

Twijfelt u aan uw gehoor? Een hoortest is altijd kosteloos

Het oor is een mooi en bijzonder orgaan. Het is één van de meest geavanceerde organen van ons lichaam. Het oor brengt het geluid op de juiste manier naar de hersenen die vervolgens kunnen bepalen waar het geluid vandaan komt, welke geluiden belangrijk zijn en filteren daar de juiste informatie voor u uit. Dat kan vaak zelfs te midden van heel veel andere geluiden. Twijfelt u aan uw gehoor? Een hoortest is altijd kosteloos.

Werking van het gehoor

Het oor bestaat uit drie delen, namelijk het buitenoor, het middenoor en het binnenoor.

Het buitenoor

Het buitenoor bestaat uit uw oorschelp, uw gehoorgang en uw trommelvlies.  De oorschelp werkt als een soort trechter, deze vangt de geluiden op waarna de gehoorgang deze doorgeeft aan het trommelvlies.

Het middenoor

Het middenoor is een holle ruimte waarin zich de gehoorbeentjes bevinden (de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel). Deze holle ruimte is verbonden met de buis van Eustachius, die doorloopt tot aan uw neus en keelholte, hierdoor blijft de druk in het middenoor gelijk aan die van de omgeving. De gehoorbeentjes in het middenoor zijn aan de ene kant verbonden met het trommelvlies en aan de andere kant met een dun membraan van het slakkenhuis, zo wordt het geluid doorgeven aan het slakkenhuis.

Het binnenoor

Alle inkomende geluiden worden verwerkt door het slakkenhuis, de cochlea. Uw slakkenhuis is gevuld met vloeistof en en met ontelbaar veel haarcellen. De gehoorbeentjes geven de geluidsgolven door vanuit het buitenoor, hierdoor wordt de vloeistof in het slakkenhuis in beweging gebracht en stimuleert dit uw haarcellen die de bijbehorende zenuwuiteinden weer activeren. Deze zenuwuiteinden brengen de informatie door naar uw hersenen door middel van kleine eclectische signalen waarna uw hersenen het geluid gaan filteren zodat u zich kunt oriënteren en focussen op alle geluiden om u heen.

De gezondheid van ons oor

Alle onderdelen van het oor zijn heel nauw met elkaar in verbonden. Daardoor kan een probleem of aandoening in van deze gedeeltes leiden tot verschillende vormen van gehoorverlies of een gehooraandoening zoals tinnitus (oorsuizen) of hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Zorg daarom goed voor je oren, gebruik gehoorbescherming bij te harde geluiden en laat regelmatig je gehoor door ons testen.

Nieuwsgierig naar uw gehoor? Maak een afspraak voor een gratis hoortest.

 

Meer informatie over horen en gehoorverlies (video)

Afspraak maken?