Afspraak maken Afspraak maken Online hoortest Online hoortest

Doofheid

Ervaart u de laatste tijd symptomen van sterk gehoorverlies en vraagt u zich af of u misschien doof bent? Indien u niet meer in staat bent een gesprek te voeren vanwege gebrek aan uw gehoor, kan inderdaad gesteld worden dat u auditief beperkt ofwel doof bent.

Wat is doofheid?

Doofheid is het niet of zeer slecht in staat zijn om te horen. Uw mate van doofheid wordt gemeten op basis van uw gehoorverlies gemeten in decibel. Er kan gesproken worden van een zeer slecht gehoor bij een gehoorverlies van meer dan 80 decibel. Dit betekent echter niet altijd dat je helemaal niets hoort.  

Soorten doofheid

In principe zijn er drie soorten doofheid te onderscheiden: geleidingsverlies, gemengd hoorverlies en retrocochleair verlies. Bij geleidingsverlies zijn er problemen in het middenoor en de gehoorgang. Door bijvoorbeeld een verstopping in de gehoorgang hoor je minder goed.
Bij gemengd hoorverlies is er sprake van een mix tussen geleidingsverlies en een perceptief verlies. Zowel geleidingsverlies als gemengd hoorverlies kunnen medisch behandeld worden. Retrocochleair verlies kan niet medisch behandeld worden. Hierbij zit de oorzaak achter de cochlea, de hersenen of in de gehoorzenuw.

Hoe slecht hoort u?

Met een gehoorverlies van 80 tot 110 dB bent u zeer ernstig slechthorend of doof met restgehoor. U kunt hierbij alleen nog omgevingsgeluiden op zeer korte afstand waarnemen. Gesprekken zijn niet meer mogelijk. Als u alleen nog maar lage tonen op zeer korte afstand waarneemt, neemt het oor eigenlijk alleen nog trillingen waar. U bent dan diepdoof met een gehoorverlies van 110 tot 120 dB. Er is sprake van de meest ernstige vorm van doofheid bij een gehoorverlies van meer dan 120 dB. U bent dan vibratiedoof. Dit houdt in dat u ook niet meer in staat bent trillingen waar te nemen.

Oorzaken van doofheid

Er zijn drie meest voorkomende oorzaken van doofheid:

  • Erfelijkheid: hierbij wordt tijdens de geboorte al doofheid waargenomen of de ontwikkeling vindt plaats op latere leeftijd. 
  • Verworvenheid: Verworven doofheid kan ontstaan door bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking, een trauma (harde klap op of tegen het hoofd) of een overmatige blootstelling aan lawaai.
  • Onbekende oorzaak: er is geen oorzaak bekend 

Hoe ontstaat doofheid?

Er zijn twee manieren waarop doofheid zich kan ontwikkelen:

  •   Langzaam progressief: uw kwaliteit van horen neem langzaam over de jaren af, vaak aan beide oren
  •   Plotselinge doofheid: het gehoor verslechtert in korte tijd. Dit kan in enkele seconden tot minuten ontstaan. Plotselinge doofheid ontwikkeld zich meestal tijdens de slaap en wordt opgemerkt bij het opstaan. 

Behandeling doofheid

Het is afhankelijk van uw mate van doofheid welke behandelingswijzen voor u mogelijk zijn. Tot een gehoorverlies van 110 dB is uw doofheid te verhelpen met een gehoorapparaat. Bij een gehoorverlies van boven de 110 dB, is een CI nog de enige mogelijkheid om gehoor terug te krijgen. 

Afspraak maken?